2007NUO

Kokia skaitmeninės knygos „Vilniaus Gatvės“ ateitis?

vilniausgatves_logo

Skaitmeninė knyga „Vilniaus Gatvės“ pirmą kartą internete pasirodė 2010-ųjų kovą. Tais pačiais metais buvo pagamintas ir vienintelis spausdintas knygos leidimas. Versija pasirodžiusi internete buvo kiek paredaguota, tačiau vis tiek turėjo nesklandumų dėl galimai pažeidžiamų autorinių teisių, todėl metų pabaigoje buvo išimta iš interneto.

Antroji knygos versija buvo išleista į viešumą 2011-ųjų Naujųjų metų naktį, kaip dovana „Bernex Tinklaraščio“ skaitytojams. Buvo sukurtas naujas knygos dizainas, logotipas, perrašyta ir papildyta leidinyje esanti informacija, pakeistos nuotraukos, nurodyti visi vaizdų šaltiniai ir licencijos.

Knygos antrasis leidimas neatspindėjo tos projekto ateities vizijos, kurios buvo tikėtasi. Pagrindiniai nesklandumai buvo pašalinti, tačiau tai nebuvo tas kelias, kuriuo norėjome vesti šį projektą. Štai todėl buvo nuspręsta imtis didesnių pokyčių, ir po pusantrų metų antrojo leidimo platinimo ir jis buvo nutrauktas.

Buvo sudarytas nedidelis planas, kaip tobulinti „Vilniaus Gatvės“ skaitmeninę knygą. Pagrindiniai norai – sukurti modernią išvaizdą, knygoje pateikti kiek įmanoma daugiau informacijos, knygoje naudoti tik autorines, specialiai projektui fotografuotas nuotraukas, o ne „Creative Commons“ licencijos vaizdus,  kuriuos naudojome antrajame leidime. Taip pat, kadangi tai – skaitmeninė knyga, norėta suteikti jai ir interaktyvumo.

Deja, planai pasisuko į kitą pusę. „Bernex Projektai“ laikinai išvis sustabdė savo veiklą, ir tik 2013-ųjų vasarą grįžo į internetą su nauju įvaizdžiu. Žadėta, jog pernai skaitytojus turėjo pasiekti ilgai atidėliotas trečiasis „Vilniaus Gatvių“ leidimas, tačiau minties buvo atsisakyta.

Pagrindinė priežastis – įrangos trūkumas. Nenorime, jog ši knyga būtų pilna telefoninės kokybės nuotraukų. Šiuo metu mąstoma apie geresnės įrangos nuotraukoms bei video įrašams įsigijimui, apie tai buvo skelbta ir „Bernex Tinklaraštyje“, kurį taipogi ketinama pasukti kiek į kitą pusę. Deja, kol kas neturime didelės dalies šiems planams įgyvendinti reikalingų lėšų, todėl „Vilniaus Gatvės“, tikriausiai, šiemet dar nepasirodys.

Stengsimės ateityje į šį projektą įdėti kuo daugiau darbo ir sukurti tokią skaitmeninę knygą, kuriame didžiuotumėmės, o skaitytojai iš jos pasisemtų naudingos ir įdomiai pateiktos informacijos. Kol kas, deja, galime tik prižadėti, jog projektas iš mūsų minčių niekur nedings, tačiau būsimojo trečio leidimo pasirodymo datos kol kas prognozuoti nebandysime.

Dėkojame, kad esate kartu. Kviečiame apsilankyti naujame šią vasarą startavusiame projekte „miniTrips“ – vienadienių kelionių po Lietuvą bei sostinę dienoraštyje.